Gamer stol eller kontorstol: hvilken stil passer bedst til dig?

Gamer stol eller kontorstol: hvilken stil passer bedst til dig?

Om hvorvidt du betragter dig selv som en “keyboard kriger” eller arbejdsnarkoman, kender du måske til scenariet med at bruge utallige timer ved skrivebordet. Hvis du er typen der nyder at falde hen i et computerspil ved tastaturet, kender du muligvis til dilemmaet ved at vælge mellem en gamer stol eller kontorstol. Hvis du derimod ikke er “gamer-typen” har du muligvis alligevel gået med tanken om at eje en stilfuld gamer stol med dens mange justerbare muligheder.


Hvad definerer en gamer stol?

Der er ingen faste rammer for hvordan en gamer stol skal se ud eller være indstillet. Ligesom mange andre elementer i møbelindustrien bliver konceptet til stolen fortsat udviklet og forbedret. I skemaet nedenfor finder du nogle grundidéer for hvilke forskelle en gamer stol har fra den traditionelle kontorstol:

Gamerstol

Kontorstol

Nakkestøtte

Tilrettelagt

Ofte fast påsat

Ryglæn

Bøjet

Ret

Sæde

Dybt

Fladt

Siddekant

Opadvendt

Nedadvendt

Ryglæn Justering

Høj justerbarhed

Lav justerbarhed

Lændestøtte

Aftagelig pude

Fast

Armlæn

Kan hæves og roteres

Kan hævesMed alle disse justerbar enheder kan en gamer stol spottes fra lang afstand - især hvis du sammenligner med den almene kontorstols matte og simple design og farver, hvor fokus ligger mere på enkelthed end tilpasning.


Så spørgsmålet lyder: hvilken type stol passer til dine behov - gamer eller ej. For at hjælpe med din bilslutningstagningsprocess får du her de generelle forklaringer på forskellene mellem den traditionelle kontorstol og den mere ekstravagante gamer stol.


Sæde Design

Hvis du syntes at en gamer stol ligner noget man finder i en Formel 1-bil, så er det ikke et tilfælde. Den generelle designstil på gamer stole indebærer bl.a. det såkaldte “bucket seat” (spande sæde). Det betyder at yderkanterne på siddedelen vender opad. Dette giver en mere fast siddeform der minimerer “rutsjen” i stolen. Derudover tilfører det selvfølgelig en speciel form for psykologisk gaming oplevelse, ved at føle sig som en racerkører i det højeste gear når spillet kører på skærmen. 

Det skal dog også nævnes at selvom bagdelen sidder mere komfortabelt, så kan nogen finde siddekomforten en smule klaustrofobisk: racersædet kan bl.a. gøre det svært at sidde med benene over kors. Derudover kan sædet være et problem for større mennesker, da stolene typisk kommer i én størrelse, og derfor ikke tilpasser sig alle.

Konklusion: Når det kommer til generel komfort og “frihed” for bevægelse, så slår en kontorstol den smarte gamer stol til hver en tid. 

Løftet frontkant

En anden æstetik gamer stoler låner fra Formel 1-verdenen er den løftede kant fra sædet og ned til benene. Dette element blev inkluderet i designet da bilsæders løftede frontkant gør det nemmere for chaufføren at nå pedalerne, og samtidig holder føreren af bilen fast sunket tilbage i sædet. 

Idéen med at inkorporere designet i gamer stolene er ganske vist stilfuld, men langt fra praktisk. At være “sunket” tilbage i en kontorstol på dén måde ikke alene ændrer den anbefalede 90 graders vinkel på knæene med fødderne placeret fladt på jorden, men kan også sænke blodtilførslen fra den lænden til lårene, og kan få benene til at falde i søvn på længere sigt.

Konklusion: Skriveborde har hverken pedaler, koblinger eller fodbremser. Derfor bør siddekomforten ikke gøres mere kompliceret end nødvendigt. Det optimale valg for kontorarbejde er derfor den traditionelle kontorstol.


Aftagelige nakke-og lændepuder

Den nymoderne gaming oplevelse er ofte indbegrebet af de aftagelige nakke-og lændepuder. Spørgsmålet ligger derfor i om de rent faktisk virker? Det korte svar er “ja”, men det anbefales at man bør prioritere puderne med justerbar højde på ryglænet. 

Det bør derfor ikke komme som en overraskelse at puderne er bevist at have en positiv effekt på både rygsøjlen, lænden og generel siddekomfort. DOG skal det siges at siddekomforten på gamer stole er essentiel netop fordi man sidder “fastlåst” i stolen, hvorimod kontorstolens “frihed” gør siddekomfort mere justerbart ift. puder, tæpper, underlag mm.

Konklusion: ikke alene ser puderne stilfulde ud, men har også massive fordele når det kommer til behagelighed for ryggen, sammenlignet med de traditionelle kontorstole der er puderne foruden. Dette er dog kun tilfældet hvis man prioriterer den stramme og fastlåste følelse af at sidde i sædet - hvis ikke, så er kontorstolen stadig den klare vinder.


Indadvendte ryglæn kanter

Igen inspireret af racer verdenen, de indadvendte ryglæn kanter kan øge gaming oplevelsen, men ligesom med de indskrænkede sæder kan kanterne ikke tilbyde den optimale siddekomfort hvis man ikke ønsker følelsen af fastlåsthed i stolen.

Konklusion: Fra et rent praktisk perspektiv, så kræver ikke engang de mest intense racerspil den form for sammentrykkethed gamerstolen tilbyder. Endnu engang komme kontorstolen over målstregen før racersædet.

Endelig opsummering

Så hvad kan vi konkludere? Lad os gennemgå de endelige resultater, så du har en generel forståelse på forskellene - og måske kan se hvilken type stol der passer bedst til netop dine behov:

  • De indskrænkede kanter på gamer stole resulterer i en mere fast nedsænkning i sædet. Hvis du derimod ønsker mere ergonomisk frihed er kontorstolen den sikre vinder for dig.
  • Priserne for gamer stoler er meget varierende. Du kan derfor nemt få en god kvalitets gamer stol til billigere penge end en højkvalitets kontorstol. Hvis valget står mellem disse 2 scenarier vil gamer stolen formentlig være at foretrække, da den netop tilbyder meget mere justerbarhed, såsom puder, ryglænets tilbagelæning - og naturligvis højden.
  • Sammenligner du derimod højkvalitets resultater og ser bort fra priserne, så vil kontorstolene gøre de unikke racersæder til skamme. Kort fortalt: nogle gange er nyt ikke nødvendigvis bedre - i hvert fald ikke når det kommer til dit siddemøbel ved skrivebordet. 

Læs næste

Bør man købe eller lease ens kontormøbler?
Ømme skuldre og smerter i ryggen: Sådan undgår du skader på kontoret

Efterlad en kommentar

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.