Hvad er bæredygtighed og hvorfor er det vigtigt?
Bæredygtighed er kort sagt et udtryk for en teknologis, kulturs, genstands slid på naturgrundlaget. Det er derfor vigtigt at vores naturgrundlag ikke bliver slidt ned i en sådan grad, at det bliver sværere at anskaffe eller helt umuligt at anskaffe de nødvendige ressourcer i fremtiden.
Samtidig viser undersøgelser også, at ikke nok med risikoen øges for jordens ressourcer slipper op, så ses det også at klimaforandringer og ekstreme vejrforhold rundt omkring i verden stiger i takt med verdens forbrug. Derfor er det vigtigt at man begynder at tænke anerledes ift. bæredygtighed, hvilket også mange kontormøbelproducenter gøre eller begynder at gøre nu.
Certificeringer du skal holde øje med
For at være sikker på, at kontormøblet er bæredygtigt, er det en god at holde øje med en række certificeringer såsom:
Nordisk miljømærkning
Det nordiske miljømærke eller svanemærket bruges i alle nordiske lande, Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island. Svanemærket giver dig garanti for:
- Produktet er blandt de mindst miljøbelastende inden for sin kategori.
- Der er sat krav til stoffer, som er problematiske for sundheden. Blandt andet er hormonforstyrrende stoffer forbudt.
- Der er også sat klimakrav, og på den måde er Svanemærket din garant for minimal påvirkning af klimaet.
- Kvaliteten skal være i top. Der må ikke slækkes på kvaliteten for at opnå miljøforbedringer.
Blomsten-mærkningen
Blomsten er det europæiske miljømærke, og alle EU-lande anvender det. Miljømærket giver dig garanti for:
- Produktet er blandt de mindst miljøbelastende inden for sin kategori.
- Produktet tager hensyn til din sundhed.
- Kvaliteten er god.
ISO14001-mærkningen
Den internationale standard for miljøledelse ISO 14001 blev lanceret i 1996 og er senest blevet revideret i 2015. Standarden er den dominerende miljøledelsesstandard i verden. Et miljøledelsessystem efter ISO 14001 har udgangspunkt i virksomheden, dens processer og aktiviteter og fordeler her ansvar og kompetence samt beskriver miljøopgaver i hverdagen.
ISO 14001 opstiller krav til de enkelte elementer i miljøledelsessystemet, som skal opfyldes for at blive certificeret:
- Miljøpolitik
- Planlægning
- Iværksættelse og drift
- Kontrol og korrigerende handlinger
- Ledelsens gennemgang
FSC-mærkning
FSC er en international mærkeordning til træ og papir, så du kan købe med god samvittighed, fordi i en FSC-skov bliver der ikke fældet mere træ end skoven kan nå at reproducerer det igen. Samtidig er FSC også en sikkerhed for at dyr og planteliv bliver beskyttet og at de mennesker der arbejder i skoven er uddannede og får ordentlig sikkerhedsudstyr og løn.
Den blå engel-mærkningen
"Blauer Engel" eller på dansk "Den blå engel" har været Tysklands forbundsregeringens miljømærke i over 40 år og svarer lidt Svanemærket i Danmark. Uafhængigt og troværdigt sætter den blå engel krævende standarder for miljøvenlige produkter og tjenester. Den blå engel er orienteringen for bæredygtigt indkøb.
CE-mærkning
CE-mærket er en erklæring om, at produktet lever op til direktivernes og standardernes krav indenfor eksempelvis sikkerhed, sundhed og miljø. Legetøj, maskiner og elektriske apparater er alle eksempler på produkter der skal CE-mærkes.
RoHS-mærkning
RoHS (Reduction of Hazardous Substances) gælder for elektriske og elektroniske produkter samt produkter der skal indbygges i elektriske eller elektroniske produkter. Produkterne må ikke indeholde skadelige elementer og kemikalier og er derfor pålagt begrænsninger for hvad de maksimalt må indeholde. Eksempelvis bly (0,1%), kviksølv (0,1%), Cadmium (0,01%), Haxavalent chrom (0,1%), Polybromerede biphenyler (0,1%) eller Polybromerede diphenylethere.
Cradle to Cradle-mærkning
Cradle to Cradle® eller også kaldt "vugge til vugge" på dansk er en internationalt anerkendt, tredjeparts verificeret produktcertificering målrettet den cirkulære økonomi. Hvis et firma har denne certificering har de forpligtet sig til at alt hvad der bliver produceret skal i alle produktets livsfaser kun forårsage et minimum af spild, specielt forstået som forurening og affald. Restprodukter fra en produktion må søges genanvendt, til at indgå som en bestanddel af produktionsmaterialet for et nyt produkt, som så igen kan genanvendes til at skabe en række nye produkter. Rækken af led hvori et produkts materialer kan genanvendes forsøges optimeret.
Ecovadis-mærkningen
EcoVadis er en anerkendt, uafhængig udbyder af bæredygtighedsratings blandt globale leverandører. Analysen tager afsæt i mere end 65.000 globale leverandører, og metoden bygger på internationale CSR-standarder, herunder the Global Reporting Initiative, UN Global Compact og ISO 26000. EcoVadis’ ratings og overvågningsredskaber har til formål at gøre det nemmere for virksomheder at forvalte risici og skabe løsninger, der forbedrer det grønne fodaftryk i globale forsyningskæder.
Level-mærkningen
Det europæiske program til test og certificering af miljøvenlige og socialt ansvarlige fremstillede kontor- og kontraktmøbler. LEVEL er baseret på FEMB Sustainability Standard. Således er LEVEL den første europæiske certificering, der dækker alle relevante aspekter af bæredygtighed - Materialer, energi og atmosfære, menneskers og økosystems sundhed og socialt ansvar.
Vil du gerne beskytte og holde hånden under vores miljø og natur? Så bør du kigge nærmere på vores "Greenline" kollektion . Her har vi samlet nogle bæredygtige og miljøvenlige kontormøbler på markedet.
Efterlad en kommentar
Denne side er beskyttet af hCaptcha, og hCaptchas Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.